-
Vapaa-aika pääsykoelukemisen ohella
Moikka! Olen Iida ensimmäisen vuoden oikkari Helsingin yliopistosta ja toimin tänä keväänä valmennuskurssien tuutorina. Hain oikikseen pääsykokeella pari kertaa ennen kuin pääsin sisään ja ajattelin jakaa teille omia kokemuksiani liittyen erityisesti vapaa-aikaan lukemisen ohella. Ensimmäisellä hakukerralla en oikeastaan valmistautunut hakuprosessiin mitenkään. Kävin melkein täysipäiväisesti töissä lukemisen ohella, enkä tehnyt lukusuunnitelmaa tai muutenkaan suunnitellut opiskelua. Otin…
-
Miksi itsensä likoon laittaminen kannattaa?
Kuvittele huone, jossa on sulle ainakin 20 uutta kasvoa. Jännität valmiiksi niin monenuuden ihmisen tapaamista. Olet kuitenkin myös kokonaan uudessa maassa, missäet ole koskaan aikaisemmin edes käynyt. Huomaat että ympärilläsi kaikki tuntuvatpuhuvan sujuvaa englantia ja alat epäröimään. Oliko tämä oikeasti hyvä päätös jamitä minä teen täällä? Olet ymmälläsi ja pyörität ajatuksia päässäsi. Seuraavaksi onkaikkien vuoro…
-
Erään kevään hakutarina
Oikikseen hakeminen oli minulle pitkään itsestäänselvyys. Löin päätöksen lukkoon lukion toisen vuoden aikana ja ilmoittauduin valmennuskurssille lukion kolmannella. Valmennuskurssilla varmistuin siitä, että päätökseni oli oikea. Aloitin kurssin heti kirjoitusten jälkeen. Vaikka onnistuin ylioppilaskirjoituksissa hyvin, tulokseni eivät kuitenkaan tuoneet varmaa paikkaa Helsingin yliopistosta, joka oli ensisijainen hakukohteeni. Olin myös kuullut tuttavieni hakeneen oikikseen useita kertoja tuloksetta,…
-
Ajankäyttö hakukeväänä
Moikka! Olen Maija ja olen ensimmäisen vuoden oikkari Helsingistä. Toimin tänä vuonna valmennuskurssi tutorina, mikä tuntuu aika hassulta, sillä olin viime vuonna kurssilla hakijan roolissa. Tässä blogitekstissä haluaisin kertoa siitä, mikä on omasta mielestäni fiksua ajankäyttöä lukuaikana. Jo näin alussa; isot tsempit kaikille lukukevääseen! Ajankäyttö opiskelussa Jotta saisi kuukauden lukuajasta mahdollisimman paljon irti, täytyy tietää…
-
Opiskelutekniikat
Moikka! Olen Anni, ensimmäisen vuoden oikkari Helsingin yliopistosta! Toimin tänä vuonna valmennuskurssin tutorina. Mun hakutarina tiivistetysti on seuraava: valmistuin 2022 keväällä ylioppilaaksi. Saman vuoden syksynä aloitin opinnot kansalaisopistossa oikislinjalla. Oikislinjalla teimme avoimen yliopiston kautta opintoja ja harjoittelimme esimerkiksi aineistotehtäviä ja vastaustekniikkaa. Viime keväänä kävin sitten pääsykokeessa ja ovet aukesi mun unelmien koulupaikkaan Helsinkiin! Ennen kuin…
-
Vinkkejä pääsykoekevääseen
Moikka! Mun nimi on Viivi ja oon ensimmäisen vuoden oikkari Helsingin yliopistossa. Hain oikikseen kaksi kertaa ennen kuin tiedekunnan ovat avautuivat viime keväänä 2023. Ajattelin kertoa vinkkejä pääsykoekevääseen, jotka itse koin hyödylliseksi. Aivan ensimmäisenä lukusuunnitelmasta. Lukusuunnitelma auttoi ainakin itseäni aikatauluttamaan opiskelua niin, että osaisin kaiken tarpeeksi hyvin ennen pääsykoetta. Aloin suunnitelman tekemisen jo ennen pääsykoemateriaalin…
-
Hakuprosessi: mikä vaikeinta ja mikä helpointa?
Moikka! Olen Julia ja opiskelen kolmatta vuotta Helsingin oikeustieteellisessä. Olen ollut myös kolmena keväänä järkkäämässä valmennuskursseja ja parasta kursseilla onkin se, että opiskelijat auttavat tulevia oikkareita saavuttamaan unelmansa. Ajattelinkin nyt jakaa hieman omia kokemuksiani oikeustieteelliseen hakemisesta ja siitä, minkä koin vaikeana ja, minkä helppona. Molemmilla hakukerroillani vuonna 2018 ja 2019 minulla oli edessäni vaikeita päätöksiä.…
-
Matka oikikseen
Moikka hakijat! Olen Aino 3. vuoden oikkari Helsingin yliopistossa ja tällä hetkellä Pykälän valmennuskurssien avustava kurssipäällikkö. Ajattelin kertoa hieman omasta matkastani oikikseen ja mitä oivalluksia tein siitä, mitä sisäänpääsy tosiasiassa vaatii. Pääsin toisella yrittämällä heittämällä sisään tiedekuntaan 2019 ja tunne oli mitä mahtavin. Ensimmäinen hakukertani puolestaan meni täysin penkin alle ja jäin yli 20 pisteen…
-
Motivaatio
Kuvittele aurinkoinen kesäpäivä. Heräät automaattisesti jännittyneenä ja tunne vain tiivistyy tuntien edetessä. Ajatuksesi käyvät kamppailua siitä, mikä lopputulos Opintopolussa on kohta nähtävissä. Käyt päivittämässä Opintopolun noin viidettäkymmenettä kertaa, ja menet paniikkiin, kun huomaat tulosten viimein saapuneen. Klikkaat tulokset auki tärisevin käsin ja näytöllesi lävähtää seuraavanlainen näkymä: Shokki iskee päälle ja mietit voiko tämä…
-
Opiskelutekniikoita
Moi! Mun nimi on Krista ja oon toisen vuoden oikkari Helsingin yliopistossa! Tässä blogikirjoituksessa kerron teille mun opiskelutekniikasta, jota käytin, kun hain oikikseen vuonna 2018. Opiskelutekniikka on mun mielestä tärkein asia pääsykokeisiin lukemisessa motivaation ohella. Koska lukuaikaa on niin vähän, pelkkä mekaaninen kirjojen kannesta kanteen lukeminen ei riitä, vaan on varmistettava, että jokaisella…
-
Älä panikoi turhaan
Moikka kaikille kurssilaisille! Minun nimeni on Lauri ja olen ensimmäisen vuoden opiskelija Helsingin oikiksessa ja jaan teille omia kokemuksiani haku-urakastani. Pääsin kolmannella yrittämällä sisään oikikseen haettuani ensin vuosina 2015 ja 2016 ja sen jälkeen vietin muutaman vuoden Ruotsissa oikeustieteellisessä, mutta jääräpäisyys sai minut hakemaan tänne vielä kerran, mikä lopulta kannattikin. Hakiessani viimeisimmällä kerralla koin arvokkaaksi…
-
Sisyfoskin voi olla onnellinen
Hyvä hakija, Poikkeukselliset olosuhteet koittelevat kaikkia meitä ja tekevät pääsykoekeväästäsi entistä suuremman stressinaiheen. Lukukevättä ja sen koitoksia ei voi ennakoida samoin kuin edeltävinä vuosina. Toisaalta ei kukaan muukaan pysty sinua paremmin varautumaan tulevaan. Nopeat muutokset ja epävarmuus koettelee määrätiedottomia ja joustamattomia pahiten. Kilpailette toisianne vastaan, oli kriteerit sitten mitkä hyvänsä, joten määrätietoisella ja tehokkaalla tekemisellä…
-
Käytännön vinkkejä – Mitä tehdä viimeisinä päivinä ennen kirjojen ilmestymistä?
Moi! Olen Jenni, 21-vuotias 1. vuoden opiskelija Helsingin oikiksesta. Ajattelin tässä kirjoituksessa käydä läpi käytännön vinkkejä, jotka olen itse todennut toimiviksi tai vastaavasti toivonut, että olisin tehnyt jotain eri tavalla. Kirjojen julkaisu kolkuttelee jo ovella, ja tästä voikin napata itselleen tekemistä viimeisiksi päiviksi. Kaikista tärkein ensimmäiseksi: yritä kaikin keinoin pysyä terveenä. Pukeudu riittävän…
-
Matkareittitekniikalla muistamisen mestariksi!
Ulkoluku matkareittitekniikalla Olen Susanna, toisen vuoden oikkari Helsingistä. Pääsin sisälle vuonna 2018 ensimmäisellä yritykselläni ja olin hakiessani ei-ensikertalainen. Toimin viime vuonna Pykälän kursseilla avustavana kurssipäällikkönä ja tänä vuonna istun Pykälä ry:n hallituksessa yleisvastaavana. Olen kirjoittanut viime vuonna tarinani pääsykoekeväältä kurssiblogiin, jossa kerroin käyttäneeni niin sanottua matkareittitekniikkaa pääsykokeisiin lukiessani. Aihe herätti paljon kiinnostusta hakijoissa ja…
-
Pidä pää kylmänä ja älä lopeta.
Hei sinä oikikseen pyrkivä! Tässä kirjoituksessa pyrin käymään lyhyesti läpi muutamia seikkoja, joita oikikseen pyrkimisessä kannattaa ottaa huomioon. On mainittava, että jokaisella oikikseen hakevalla ja päässeellä on varmasti monia muitakin seikkoja ja kikkoja, jotka ovat häntä auttaneet luku-urakassa. Joten ole kriittinen ja mieti, onko alla olevista seikoista juuri sinulle hyötyä. Aloitan lyhyellä esittelyllä, jonka…
-
LUKUPROSESSI – LAATU ENNEN MÄÄRÄÄ!
Moikka kaikki oikeustieteelliseen pyrkivät! Olen Rita, 20-vuotias ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Hain viime keväänä 2019 ensimmäisen kerran oikikseen ja pääsin kuin pääsinkin omista ja muiden odotuksista huolimatta valintakokeella suoraan sisälle Helsinkiin. SUORAAN LUKIOSTA HELSINGIN OIKIKSEEN Aloitin lukemaan oikiksen valintakokeeseen oikeastaan heti vuoden kestäneen ylioppilaskirjoitusurakan jälkeen. Panostin ylioppilaskirjoituksiin hyvin paljon, sillä…
-
STEREOTYPIOITA JA HARVEY SPECTER -MEMEJÄ
Moikka hakijat! Olen Julia 21-vuotias ensimmäisen vuoden opiskelija Helsingin oikiksesta. Itse pääsin sisään Helsinkiin toisella kertaa, ensimmäisellä kerralla jäin rannalle nipin napin ja toisella kerralla onnistuin saamaan pisteitä kokeesta reippaasti yli Helsingin pisterajan. Ennen hakemista ja monesti hakuajalla kuulee kaikenlaisia ”sääntöjä”, joita noudattamatta ei oikikseen kuulemma pääse. ”Et saa käyttää jodelia lukuajalla!” ja ”Sisään…
-
Unelmista totta osa 2
Moikka! Olen 21- vuotias Helsingin oikeustieteellisen phuksi. Toimin tänä keväänä hallintoassistenttina, eli minua tulee varmasti näkemään Pykälän valmennuskursseilla, kun kurssit alkavat. Kerron ensin lyhyesti mielestäni tärkeimmät vinkit sisäänpääsyyn ja koska kurssiblogissa on ollut jo nyt paljon vinkkejä, kuinka päästä oikikseen, ajattelin kertoa myös millaista meininkiä oikeustieteellisessä on opiskelujen ohella. Pääsin itse oikikseen kolmannella yrittämällä. Minulla oli joka keväänä valmennuskurssi.…
-
Mitä onnistuminen pääsykokeessa vaatii – opettajan näkökulma
Olen asianajaja Juha Räihä ja toiminut opettajana Pykälä ry:n valmennuskursseilla vuodesta 2011 lähtien. Tänä keväänä on siis oma pääsykoekevääni mukaan luettuna jo kymmenes vuosi, kun olen Pykälän kursseilla mukana. Tältä matkalta mukaan on tarttunut muutama vinkki, jotka saattaisivat olla jakamisen arvoisia. Korostan kuitenkin, että valintakokeeseen valmistauduttaessa minunkaan näkemykseni eivät edusta ehdottomia totuuksia, vaan kysymys on…
-
Vinkkejä hakuun
Tervehdys kaikki hakijat! Olen Viivi, 23-vuotias ensimmäisen vuoden opiskelija Helsingin oikiksesta. Olen tämän kevään toinen hallintoassistentti Pykälän valmennuskursseilla. Myös muhun voi siis törmätä kurssien alettua ja saa toki lähestyä jos herää kysymyksiä hakemisesta tai muusta! Mua pyydettiin kertomaan teille omia kokemuksia oikikseen hakemisesta ja erityisesti siitä, mitä tein kullakin hakukerralla toisin. Hain ensimmäisen…
-
Unelmista totta
Moikka! Olen 23-vuotias neljännellä hakukerralla Helsingin oikikseen päässyt phuksi. Mun unelman toteuttaminen vaati neljä pääsykoekevättä, kaksi oikaisuvaatimusta ja yhden valituksen hallinto-oikeuteen, mutta viime kesänä unelmani vihdoin ja viimein toteutui ja opiskelupaikka Helsingin oikiksesta aukesi. Oikiksessa opiskelu on just niin siistiä, kun olin ajatellutkin. Kaverit sen sijaan on niin siistejä tyyppejä, etten sellaisista osannut edes haaveilla. Vaikka jouduin kokemaan…
-
Hakukertojen vertailu osa 2
Kurssiblogiin on saatu jo hienoja tarinoita ja vinkkejä siitä, miten sinne oikikseen päästään. Joistain kirjoituksista olen täysin samaa mieltä, mutta joistain täysin eri mieltä, mikä kertookin siitä, että sisään päästään monella eri tavalla. Tämän takia ensimmäisenä vinkkinäni on: tee asiat omalla tavalla. Ei niin kuin valmennuskurssilla opetetaan (toki valmennuskurssilla käydään monta tekniikkaa läpi, joista voi…
-
Valmennuskurssin merkitys pääsykokeisiin valmistautumisessa
Oikeustieteellinen on perinteisesti ollut ala, jonka hakijoiden keskuudessa on hyvin yleistä käydä jokin pääsykokeisiin valmistava valmennuskurssi. Kilpailu hakijoiden kesken on kovaa, ja pääsykoemateriaali voi olla vaikeatajuista sille suurelle osalle hakijoista, jotka eivät ole aikaisemmin juuri lukeneet oikeustieteellistä tekstiä. Siksi hyvän valmennuskurssin käyminen onkin monien hakijoiden mielessä iso osa hakuprosessia. Itselleni varmasti valmennuskurssin tärkein anti hakukeväänä…
-
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Aikataulu. Lukusuunnitelma. Päiväohjelma. Näitä asioita toitotettiin kyllästymiseen asti omana valmennuskeväänäni viime vuonna ja ne kuulostavat itsestäänselvyyksiltä, mutta niitä pitää miettiä etukäteen. Olennaisinta on tietää, millainen aikataulu ja opiskelutapa itselleen sopii. Tätä voi harjoitella etukäteen, jos on esimerkiksi vielä ylioppilaskokeita edessä. Sama päiväohjelma tai lukusuunnitelma ei sovi kaikille. Toinen keskittyy mieluiten yhteen pääsykoekirjaan per päivä, toinen…
-
Pääsykoekevään isoin ämmä
Ei, ei se naishenkilö, jonka kanssa et kykene tuntemaan sielujen sympatiaa, kun hän tulee viikon kahdeksatta kertaa kirjastoon ja huutaa miten paljon on lukenut ja mitä osaa jo ulkoa paremmin kuin sinä samalla, kun itse tuskailet EU:n sosiaalioikeuden koukeroiden kanssa. Nyt puhutaan motivaatiosta. Ihan ensimmäiseksi toivon, että olet tehnyt hieman itsetutkiskelua ennen pääsykoekirjojen ilmestymistä. Jos…
-
Hakukertojen vertailua ja vaihtoehtona Vaasa
Opiskelupaikka oikeustieteellisestä tiedekunnasta oli ollut unelmani jo lapsuusajoista lähtien. Niinpä ylioppilaaksi valmistumisen ja sitä seuranneen välivuoden jälkeen minulla ei ollut epäilystäkään siitä, mihin aikoisin hakea opiskelemaan. Valintakoekevään aikana onnistuin kuitenkin tekemään kaikki mahdolliset virheet, eikä opiskelupaikan jääminen unelmaksi tullut tulosten julkaisupäivänä yllätyksenä. Seuraavana keväänä olin kuitenkin oppinut virheistäni, ja sain opiskelupaikan Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan…
-
Kertomuksia hakemisesta
Valmistuttuani ammattikorkeasta muutin Vantaalle ja takaraivossa painoi ajatus siitä, haenko markkinoinnin töitä vai lähdenkö tavoittelemaan unelma-ammattiani oikikseen. Pitkään ei tarvinnut ajatusta pyöritellä, kun jo tulin siihen tulokseen, että katuisin loppu elämäni, jos en edes yritä jälkimmäistä vaihtoehtoa. Aikanaan abina ajatus koko keväästä kirjojen kanssa tuntui liian työläältä ja muut asiat elämässäni tuntuivat paljon tärkeämmiltä sillä…
-
Työskentely opintojen ohella – uhka vai mahdollisuus?
Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoilla, sekä tietenkin pääsykoehakijoilla, on yleensä aika hatarat mielikuvat työskentelystä oman alan töissä opiskelujen ohella. Tämän blogitekstin tarkoitus on selventää näitä mahdollisuuksia – toimi se sitten pienenä lisämotivaationa pääsykoelukijoille tai selvennyksenä töitä harkitsevalle opiskelijalle. Olen Mikael, toisen vuoden opiskelija Helsingistä, ja tähän asti ollut töissä opintojeni aikana kolmessa lakifirmassa, joista kaksi oli suuria…
-
Oikkarin kokemuksia vaihto-opiskelusta
Heippa! Olen Peppi, kolmannen vuoden oikkari ja palannut juuri vaihdosta. Vietin syyslukukauden 2017 vaihto-opiskelijana Gentin yliopistossa, Belgiassa. Vaikka Suomen talvi on pitkä ja kylmä, lämmittävät mieltä jo monet upeat muistot tuosta matkasta. Tässä kirjoituksessa kerron kokemuksiani opiskelijavaihdosta ja toivottavasti innostan muitakin hakemaan! Monet oikiksessa tuntuvat olevan varmoja vaihtoon lähdöstään heti opintojen alussa tai ehkä jo…
-
Opiskelun ohella: Phuksikapteenin tarinaa Pykälästä
Terve! Meitsi on Juho Roimaa, toisen vuoden oikkari ja vielä vappuun asti vuoden 2017 phuksikapteeni Pykälässä. Se on mielestäni koko Pykälän paras virka. Phuksikapteenina olen saanut yhdessä loistavan ja luotettavan phuksikapteeniparini kanssa ryhmäyttää tutoreita, johtaa laulua sitseillä eli akateemisilla pöytäjuhlilla, valmistella materiaaleja phukseille, järjestää phuksiaiset sekä tärkeimpänä, tavata kaikki uudet oikeustieteen opiskelijat heti heidän ensimmäisenä…
-
Kertomuksia pääsykoekeväästä osa 3
Sarjan kolmannessa osassa ääneen pääsee Lassi, joka kertoo hakukokemuksestaan useamman välivuoden jälkeen. Pääsykoekevät on ainutlaatuinen ja samalla rankka kokemus. Vaikka tiedostin tämän asian etukäteen, ei se helpottanut urakkaa millään tavalla. Itselläni oli kolmen vuoden tauko lukio-opintojen jälkeen ennen pääsykokeita. Tänä aikana olin töissä Helsingin hovioikeudessa tekemässä lainkäyttösihteerin työtehtäviä. Juurikin tässä työpaikassa minulle tuli innostus hakea…
-
Minkälaista oikiksessa opiskelu on?
Hei, olen Tiina, ensimmäisen vuoden oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistosta ja tässä kirjoituksessa keskityn käsittelemään sitä, minkälaista on opiskella oikiksessa. Käsittelen asiaa sekä yleisesti että Helsingin oikiksen kannalta. Saatat ihmetellä, miksi ensimmäisen vuoden opiskelija (eli phuksi) kirjoittaa aiheesta eikä esimerkiksi vanhempi tieteenharjoittaja. Tämä siksi, koska vuosikurssini Helsingissä on ensimmäinen, joka opiskelee juristin tutkinnon kokonaan uuden koulutusohjelman…
-
Kertomuksia pääsykoekeväästä osa 2
Pääsykoekertomusten toisessa osassa avustava kurssipäällikkö Ella kertoo omasta hakukeväästään ja töiden tekemisestä lukemisen ohessa. Hain viime vuonna toista kertaa oikikseen. Ensimmäisen hakukerran virheet olivat kirkkaana mielessä ja työskenneltyäni koko välivuoteni hampurilaisravintolassa, motivaatiota tehdä jotain muuta oli paljon. Ensimmäisen kerran hain suoraan lukiosta. En päässyt Pykälän kurssille, siihen aikaan kun kursseille piti vielä jonottaa yön yli…
-
Vaihtoehtona etäkurssi
Olen Siiri Pronin, kolmannen vuoden oikeustieteen opiskelija ja pykälisti. Pääsin oikeustieteelliseen ensimmäisellä hakukerrallani, ja suurimman yksittäisen roolin – kovan työnteon – lisäksi tämän taustalla näyttelee Pykälän Valmennuskurssien Etäkurssi. Olen alanvaihtaja, eikä minulla ollut minkäänlaista kokemusta oikeustieteestä ennen päätöstäni hakea tiedekuntaan, joten valmennuskurssin tarjoamat opiskelu- ja kertausmateriaalit nousivat arvoon arvaamattomaan. Lisäksi harjoituskokeet ja niistä saatu ajoittain…
-
Lyhentynyt lukuaika tekee pääsykoekeväästä tekniikkalajin
Onnittelut päätöksestä hakea oikeustieteelliseen! Tervetuloa samalla myös Pykälän valmennuskursseille, joista ensimmäiset ovat alkaneet jo tammikuun puolella. Hakuprosessi oikikseen on jo muuttunut ja tulee muuttumaan lähivuosina reilusti. Hakijalle konkreettisin muutos on lyhentynyt lukuaika. Neljän viikon lukukevät on erilainen verrattuna seitsemään tai kymmeneen viikkoon. Huolta lyhyestä ajasta ei kannata kuitenkaan kantaa, sillä hakukevät ei tule olemaan vaikeampi.…
-
Kertomuksia pääsykoekeväästä osa 1
Kevään kurssien alkamisen kunniaksi Linda kertoo omasta pääsykoekeväästään ja vinkkejä kokeeseen valmistautuvalle. Luin pääsykokeisiin kahtena keväänä, ennen kuin Porthanian ovet aukesivat vuonna 2016. Oikeustieteellinen oli ollut itselläni ajatuksissa jo lukiosta lähtien ja ennen ensimmäistä hakukertaani olin kertaalleen ostanut Helsingin pääsykoekirjat ja lukenut muuta oikeuskirjallisuutta pohjalle. Ensimmäisellä hakukerralla luin pääsykoekirjoja töiden ohessa osallistumatta lainkaan valmennuskurssille. Seuraavan…