Moikka! Mun nimi on Viivi ja oon ensimmäisen vuoden oikkari Helsingin yliopistossa. Hain oikikseen kaksi kertaa ennen kuin tiedekunnan ovat avautuivat viime keväänä 2023. Ajattelin kertoa vinkkejä pääsykoekevääseen, jotka itse koin hyödylliseksi. 

Aivan ensimmäisenä lukusuunnitelmasta. Lukusuunnitelma auttoi ainakin itseäni aikatauluttamaan opiskelua niin, että osaisin kaiken tarpeeksi hyvin ennen pääsykoetta. Aloin suunnitelman tekemisen jo ennen pääsykoemateriaalin julkaisua merkitsemällä siihen pakolliset menot ja valmennuskurssin opetusaikataulun. Lisäksi pohdin jo valmiiksi, kuinka pitkiä päiviä luen ja missä opiskelen. Ei kuitenkaan kannata tässä vaiheessa liian tarkkaa suunnitelmaa vielä tehdä, koska materiaaleista ei ole tietoa. Suunnitelmaa voi, ja kuuluukin, muokata vielä luku-urakan aikanakin.

Opin ensimmäiseltä hakukertani jälkeen, että laatu korvaa määrän. Luin silloin aivan liian pitkiä päiviä, jolloin asiat eivät enää jääneet mieleeni. Toisella hakukerrallani halusin korjata tämän asian ja päätinkin, että opiskelen maksimissaan 8 tuntia päivässä. Olen virkeimmilläni heti aamusta, jolloin meninkin heti 8 aamulla kirjastoon. Jaksotin opiskeluni 50 minuutin pätkiin, joiden välissä oli 10 minuutin tauko. Lisäksi pidin noin tunnin ruokatauon. Tärkeintä on siis löytää itselle sopiva lukurytmi eikä verrata sitä kehenkään muuhun. Tähän liittyen kannattaa myös testata itselleen sopivia opiskelutekniikoita ennen materiaalien julkaisua. Itse koin hyödylliseksi selittää oppimiani asioita kaverille tai poikaystävälle ja samalla testata vähän omaa osaamistani. Jokainen meistä oppii omalla tavallaan. 

Kuitenkin ehdottomasti koin tärkeimmäksi viime keväänä KERTAAMISEN. En voi liikaa korostaa sen merkitystä. Kertasin aina päivän aikana opiskelemani asiat päivän päätteeksi ja uudestaan vielä seuraavan päivän aamuna. Lisäksi tein aina viikkokertauksen jokaisen viikon sunnuntaina. Silloin kertasin kaikki sillä viikolla opiskelemani asiat. Ensimmäisellä hakukerralla en kerrannut asioita yhtä systemaattisesti ja eron osaamisessa kyllä huomasi. 

Muistakaa myös pitää huolta omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista pääsykoekevään aikana. Itselleni uni on erittäin tärkeää, joten nukuin aina vähintään 9 tuntia sekä tykkäsin käydä ulkoilemassa joka päivä. Lisäksi näin perhettä ja ystäviä aina välillä iltaisin. Tehkää asioita, jotka saa ajatukset hetkeksi muualle lukemisesta ja pääsykokeesta.

Toivottavasti näistä oli jotain hyötyä ja aivan hurjasti tsemppiä kaikille pääsykoekevääseen! 

Viivi

© 2024 Pykälän valmennuskurssit
webDesign: Mekanismi »