Moikka! Olen Iida ensimmäisen vuoden oikkari Helsingin yliopistosta ja toimin tänä keväänä valmennuskurssien tuutorina. Hain oikikseen pääsykokeella pari kertaa ennen kuin pääsin sisään ja ajattelin jakaa teille omia kokemuksiani liittyen erityisesti vapaa-aikaan lukemisen ohella. 

Ensimmäisellä hakukerralla en oikeastaan valmistautunut hakuprosessiin mitenkään. Kävin melkein täysipäiväisesti töissä lukemisen ohella, enkä tehnyt lukusuunnitelmaa tai muutenkaan suunnitellut opiskelua. Otin tästä oppia seuraavaan hakukertaan, jolloin pidin koko lukuajan vapaata töistä ja suunnittelin lukemisen sekä vapaa-ajan paremmin. Näiden kahden asian tasapainottaminen on tärkeää, jotta vältät burnoutin ja pystyt ylläpitämään lukumotivaatiota koko kevään ajan. 

Kun lopetat päivän opiskelut, kannattaa varata tarpeeksi aikaa palautumiseen! Palautuminen voi olla mitä vaan ikinä keksitkään ja pääasia on, että laitat pääsykoekirjat pois ja annat aivojen levätä. Tykkäsin itse käydä joko salilla tai lenkillä, ja näin tosi usein kavereita iltaisin. Toisaalta välillä saatoin vain makoilla sängyn pohjalla katsomassa jotain sarjaa. Lukupäivän aikana pidin ainakin yhden pidemmän tauon, jolloin söin esimerkiksi lounasta. Kuitenkin ehkä tärkein osa palautumista on uni! Esimerkiksi välillä on hyvä nukkua muutaman tunnin pidempään, mikä auttaa jaksamaan yleisesti paremmin. Viime kädessä olennaista on, että vapaa-aikaa on riittävästi ja sitä käyttää myös palautumiseen, ettei myös se vapaa-aika ole pelkkää asioiden suorittamista. Itse pidin välillä esimerkiksi puolikkaita lukupäiviä, jolloin mulla jäi reilusti enemmän aikaa tehdä ihan mitä huvittaa. Kannattaa pitää lukuprosessin aikana myös muutama kokonainen vapaapäivä tai kevyempi kertauspäivä. 

Sosiaalisen median käyttö oli asia, mitä harkitsin aika paljon ennen hakuprosessia. Tein avoimen yliopiston opintoja koko vuoden ennen pääsykoetta, jolloin huomasin että, mulla on paha tapa jäädä selailemaan somea taukojen aikana ja niiden jälkeen. Tästä syystä päädyin siihen, että en käytä somea ollenkaan lukemisen aikana. Vastasin kavereiden viesteihin taukojen aikana ja katsoin esimerkiksi Netflixiä lounastauolla, mutta yritin olla avaamatta TikTokkia, Jodelia tai Instagramia päivän aikana. Oman mielenrauhan vuoksi en myöskään kellottanut kaikkea omaa lukemistani tai taukoja, jota voin suositella! 

Tsemppiä hakukevääseen ja muistakaa myös levätä! 

– Iida 🙂 

© 2024 Pykälän valmennuskurssit
webDesign: Mekanismi »