Hei sinä oikikseen pyrkivä!

 

Tässä kirjoituksessa pyrin käymään lyhyesti läpi muutamia seikkoja, joita oikikseen pyrkimisessä kannattaa ottaa huomioon. On mainittava, että jokaisella oikikseen hakevalla ja päässeellä on varmasti monia muitakin seikkoja ja kikkoja, jotka ovat häntä auttaneet luku-urakassa. Joten ole kriittinen ja mieti, onko alla olevista seikoista juuri sinulle hyötyä. Aloitan lyhyellä esittelyllä, jonka jälkeen käydään itse asiaan.

 

Nimeni on Petro Vornanen, olen 2. vuosikurssin oikkari Helsingin yliopistosta. Pääsin sisään jo vuonna 2017 mutta suoritin varusmiespalveluksen ennen opintojen aloittamista, jotta saan nauttia opiskelusta ja opiskelijaelämästä täysin siemauksin. Sisäänpääsy vaati minulta 2 hakukertaa, joina molempina kävin Pykälän valmennuskurssien tarjoaman Teho-kurssin. Näin itse parhaimpana vaihtoehtona käydä molempina vuosina valmennuskurssin, sillä koin oppivani parhaiten opettajien ja tutoreiden johdolla.

 

Oppimismenetelmät. Ensimmäisenä vuonna kokeilin erilaisia oppimismenetelmiä ja mietin erilaisia lähestymistapoja opiskeluun. Vaikka kovan työn teinkin, eivät ovet vielä tuolloin auenneet. Harmitti niin vietävästi. Seuraavana vuonna löysin oppimismenetelmän, minkä avulla juuri minä koin oppivani parhaiten. Tätä oppia ei voi painottaa hakijoille tarpeeksi. Lukuajan ollessa kuukauden mittainen, on tärkeää tiedostaa sinulle sopivin oppimismenetelmä ja hyödyntää sitä pääsykoekevään ajan.

 

Pitäkää pää kylmänä. Lukiessa jonkun kanssahakijan vieressä tai valmennuskurssilla ollessa saattaa tulla ”en osaa mitään”-fiilis. Älä anna kyseiselle fiilikselle valtaa vaan tee lukusuunnitelma ennen luku-urakkaa ja etene sen mukaan välittämättä siitä, että kaveri vieressä on lukenut kirjat jo takaperinkin kaksi kertaa läpi ja vaikuttaa osaavan kaiken.

 

Selaa, sisäistä, opettele ulkoa –jako. Tämän koin itselleni hyvin toimivaksi tekniikaksi. Tämän jaon mukaan ensimmäisellä lukukerralla kirjat luetaan selaillen läpi, toisella kerralla sisäistetään kirjojen sisältö ja kolmannella kerralla opetellaan niin paljon ulkoa kuin lukuaika sallii. Pääsykokeiden muuttuessa vuosi vuodelta soveltavammiksi luetun ymmärtämisen ja nopean sisäistämisen on myös katsottava olevan tärkeitä taitoja pääsykokeessa onnistumista ajatellen, joten panostakaa myös niihin.

 

Viimeisenä, muttei missään nimessä vähäisimpänä,

Älä lopeta. Tämä lause komeili oveeni kiinnittämässäni A4 -paperissa. Joskus tulee päiviä, jolloin ei saa tarpeeksi sivuja luettua tai päntättyä tarpeeksi oikeudellisia periaatteita tai vastaustekniikkaa. Kellon valuessa iltaa kohti tällainen päivä tuntui mielestäni pirun huonolta. Tällaisessa tilanteessa tottelin edellä mainitsemaani neuvoa ja pidin pään kylmänä, rauhoituin ja jatkoin rauhoituttuani suunnitelmani toteuttamista. On tärkeää muistuttaa itseään siitä, mitä haluaa ja minkä eteen on valmis tekemään töitä.

 

Tsemppiä luku-urakkaan toivottaen,

Petro Vornanen

© 2024 Pykälän valmennuskurssit
webDesign: Mekanismi »