Onnittelut päätöksestä hakea oikeustieteelliseen! Tervetuloa samalla myös Pykälän valmennuskursseille, joista ensimmäiset ovat alkaneet jo tammikuun puolella.

Hakuprosessi oikikseen on jo muuttunut ja tulee muuttumaan lähivuosina reilusti. Hakijalle konkreettisin muutos on lyhentynyt lukuaika. Neljän viikon lukukevät on erilainen verrattuna seitsemään tai kymmeneen viikkoon. Huolta lyhyestä ajasta ei kannata kuitenkaan kantaa, sillä hakukevät ei tule olemaan vaikeampi. Myönnettävä on kuitenkin, että neljässä viikossa lukutekniikka nousee ratkaisevaan rooliin. Tiiviissä luku-urakassa ei aikaa kannata käyttää epätehokkaasti.

Pykälän valmennuskurssit tarjoaa jo ennen pääsykoekirjojen julkaisua apua onnistuneen kevään takaamiseksi. Johdantokurssilla käsitellään oikeustiedettä, oikeusjärjestelmää ja perustermistöä, jotta hakijan on kirjojen julkaisun koittaessa helpompi aloittaa lukeminen, kun perustiedot ovat jo hallussa. Luku- ja opiskelutekniikkakurssi taas tarjoaa neuvoja siihen, miten lukeminen on kaikkein tehokkainta ja miten lyhyen ajan saa hyödynnettyä parhaiten. Ei todellakaan ole yhdentekevää, kuinka kirjoja lukee. Lukijat ovat yksilöitä ja toinen oppii parhaiten muistiinpanoja tekemällä, kun toinen sisäistää asiat opetusta kuuntelemalla. LOK:lla hakija pääsee suunnittelemaan pääsykoekevättään jo ennen muita, ja tietää paremmin miten neliviikkoinen pääsykoerutistus on järkevää toteuttaa.

Neljästä lukuviikosta ei parane käyttää aikaa mökkeilyyn tai kännykällä pelaamiseen. Omasta jaksamisesta on kuitenkin muistettava pitää huolta. Kukaan ei voi lukea tehokkaasta yhtäkään päivää ilman ruoka- tai jaloittelutaukoa. Jokaisen on myös suotava itselleen vapaapäiviä, tai lukuajan lyhentyessä edes yksi sellainen. Pelkkä tulinen tahto ei riitä, jos verensokeri on nollassa tai edellinen yö on valvottu kirjojen kanssa. Muista syödä ja juoda, lukemisen lomassa. Nouse välillä seisomaan ja jaloittelemaan, ettei koko kroppaan satu neljää viikkoa. Keskellä yötä lukeminen ei auta lähes ketään. Keskivertoihminen tarvitsee unta 8 tuntia yössä ollakseen tehokas koko päivän. Pääsykoekevään aikana on todellakin tärkeää olla tehokas ja virkeä.

Pelkkä lukeminen ei myöskään ole tehokas tapa kirjastossa istuessa. Valtaosa oikikseen päässeistä on ymmärtänyt  harjoitustehtävien ja muistiinpanojen merkityksen. Lukemansa kertaaminen puolestaan nousee arvoon arvaamattomaan. Voittaja harvoin on se, joka luki kirjat useimman kerran kannesta kanteen, vaan se, joka osasi kirjojen sisällön parhaiten ja se joka osasi sen myös pääsykokeessa vastaukseensa kirjoittaa.

Valmennuskursseilla tarjotaan apua myös vastaustekniikkaan. Pelkkä valintakoekirjojen osaaminen ei riitä, jos pääsykokeessa kirjoittaakin vastauksensa aiheen vierestä tai jättää vahingossa kokonaan vastaamatta kysymykseen. Älä missään nimessä jätä harjoitustehtäviä tekemättä tai välikokeita hyödyntämättä ainoastaan sen takia, että yrität maksimoida lukutuntejasi. Suurin osa Pykälän valmennuskursseista sisältää myös tekniikkaopetusta ja harjoittelua eri tehtävätyyppeihin vastaamiseen.

Itse opin parhaiten kuuntelemalla ja kirjoittamalla. Omana pääsykoekeväänäni valintakoekirjojen sisältö jäi päähän parhaiten käymällä kursseilla kuuntelemassa opetusta ja kirjastossa tekemässä järkyttävän sotkuisia ”muistiinpanoja”. Onneksi tiedostin nämä jo alkuvaiheessa, ja sain hyödynnettyä käytettävissäni olevan ajan tehokkaasti. Luin kirjastossa yleensä 8-10 tuntia päivässä. Viikonloppuisin otin vähän rennommin ja sunnuntait olivat usein kokonaan vapaapäiviä. Joka päivä poistuin kirjastosta ruokatauolle. Pienen raittiissa ilmassa kävelyn ja ruoan avulla jaksoin sitten taas lukea.

Näin kirjastossa myös paljon kanssalukijoita, jotka eivät päivän aikana poistuneet pöydän äärestä mihinkään, ja on sanottava, että he olivat todella tuskaisen näköisiä koko kevään. Energiatasot olivat heillä ihan nollassa. Näin myös paljon kanssalukijoita, jotka tulivat kirjastoon aikaisin aamulla, ja levittivät kymmenen alleviivauskynää, pääsykoekirjat ja tehtäväpaketit ammattimaisen näköisesti pöydälle. Suuri osa heidän ”lukuajastaan” meni kuitenkin kännykkä kädessä tai kaverin kanssa jutustellen. Näihin ihmisiin en ole törmännyt enää tiedekunnassa päästyäni sisään.

Pääsykoekevät on parasta kokea vain kerran, jotta seuraavat keväät voi viettää pykälistien kanssa wappua juhlien. Sen takia toivonkin, että Sinä käytät tämän kevään ahkerasti, tehokkaasti ja tehden asiat oikein, ja toivon voivani myös itse auttaa tavoitteeseen pääsemisessä.

Tsemppiä älyttömästi! Nähdään kursseilla!

Sami Reijonen,
Luku-, opiskelu- ja vastaustekniikan opettaja

© 2024 Pykälän valmennuskurssit
webDesign: Mekanismi »