Moi!

 

Olen Jenni, 21-vuotias 1. vuoden opiskelija Helsingin oikiksesta. Ajattelin tässä kirjoituksessa käydä läpi käytännön vinkkejä, jotka olen itse todennut toimiviksi tai vastaavasti toivonut, että olisin tehnyt jotain eri tavalla. Kirjojen julkaisu kolkuttelee jo ovella, ja tästä voikin napata itselleen tekemistä viimeisiksi päiviksi.

 

  • Kaikista tärkein ensimmäiseksi: yritä kaikin keinoin pysyä terveenä. Pukeudu riittävän lämpimästi, syö vitamiineja, nuku tarpeeksi, välttele kontakteja jne.

 

  • Hoida viimeistään nyt kaikki rästiin jääneet asiat pois alta lukuajaksi. Pölyinen hylly tai vastaamaton sähköposti alkaa helposti kolkutella mielessä, kun tietää että nyt pitäisi lukea. Olen itse huomannut keskittyväni paremmin siistissä kodissa.

 

  • Tee kaikki hankinnat nyt, ettet sitten lukuajalla havahdu, että jotain puuttuu. Korostuskynät, post it-laput, muistiinpanovälineet, mitä ikinä haluatkaan. Itse käytin BIC:n viiden värin kapeita korostuskyniä (esim. Prisma) ja Stabilon pastellinvärisiä korostuskyniä (esim. Suomalainen kirjakauppa). Kiinnitin myös oviin ja kylpyhuoneen peiliin itsestäänkiinnittyviä muistilappuja (Magnetic notes-merkkisiä), joihin olin kirjoittanut vaikeimpia asioita. Myös normaali paperi ja teippi toimivat, jos mahdolliset liimajäljet eivät haittaa.

 

  • Itse koin ruoan tekemisen pakastimeen erittäin käteväksi, eikä kokkaamiseen mennyt lukuajalla juurikaan aikaa. Hyvin pakastamista kestää esim. makaronilaatikko, lasagne, tomaattipohjaiset kastikkeet ja liha/kala/falafel/kasvispullat, -pihvit ja -murekkeet. Ei ehkä kannata tehdä mitään superterveyshifistelyruokaa, jos sellainen ei oikeasti maistu, vaan sellaista jota oikeasti haluat syödä, etkä kyllästy heti.

 

  • Jos perheenjäsenesi tekee etätöitä, korvatulpat, kuulosuojaimet tai vastamelukuulokkeet voivat olla hyödyllinen hankinta. Itse olen löytänyt hyvän parin Sonyn vastamelukuulokkeista (WH-1000XM3) ja Spotifyn keskittymisäänistä (sateen ropina, moottorin humina, valkoinen kohina).

 

  • Yritä luoda päivärytmi koronasta huolimatta. Vaihda aamulla päivävaatteet, käy ulkoilemassa, pidä säännöllinen ruokarytmi, puhu kavereiden/perheen kanssa puhelimessa ja etsi luovia tapoja viihtyä paremmin kotona. Esim. luin jonkun opiskelevan ja pitävän ruokataukoja eri puolilla pöytää.

 

  • Jos et asu yksin, voit yrittää delegoida lukuajaksi enemmän vastuuta kotitöistä toiselle/muille. Kun tuntuu siltä, että on pakko päästä kirjoja pakoon, kävelylenkki palauttaa varmasti tehokkaammin kuin imurointi ja vessan pesu.

 

  • Varmasti monella on suoratoistopalvelut pyörineet enemmän nyt koronan aikaan, joten varoituksen sana, että nyt ei ole hyvä hetki koukuttua sarjoihin! Myös unirytmi kannattaa hoitaa sopivaksi sellaiseen päivärytmiin, jossa aiot elää lukuajalla.

 

  • Hillitsin puhelimen käyttöä taustakuvilla, jotka muistuttivat lukuajasta ja tärkeysjärjestyksestä. Opiskeluaikana olen myös todennut hyväksi Forest-sovelluksen, joka estää puhelimen käytön tietyksi ajaksi (ja kasvattaa samalla puita!).

 

 

  • Kirjoita lapulle sinua motivoivia asioita ja sitaatteja. Tämä on helppo sitten vetäistä esiin, kun jaksamista koetellaan. Minua motivoi myös se, että oli jotain paljon odotettua heti lukuajan jälkeen. Minulle se oli matka, mutta nykyisessä maailmantilanteessa asia voisi olla vaikka jonkin kauan halutun ostoksen tekeminen. Vastaavasti asian voi myös luvata itselleen vasta kesäkuussa sillä ehdolla, että pääsee sisään.

 

  • Monet miettivät tässä vaiheessa lukusuunnitelman tarpeellisuutta. Itse olin (toisella eli viimeisellä hakukerralla) tehnyt todella tarkan ja tiukan lukusuunnitelman, jonka kärryiltä tipuin jo ensimmäisellä viikolla. Minulle lukusuunnitelmasta ei siis ollut juurikaan hyötyä, mutta toki minulle oli piirtynyt mieleen päivärytmi, jota noudatin suurin piirtein. Jos haluaisit tehdä lukusuunnitelman, mutta et osaa arvioida etenemistahtiasi, viikko kerrallaan tehtävä lukusuunnitelma voi olla hyvä vaihtoehto.

 

  • Hyödynnä useita opiskelutapoja sekaisin. Mielestäni tämä vähentää sitä opiskelun “puuduttavuutta”. Ymmärtävä lukeminen, hauki on kala-ulkoaopettelu, kertaus, muistisäännöt, muistikortit, toistamisen/uudelleen kirjoittamisen yrittäminen, yliviivaus, muistelu kirja kiinni, äänittäminen ja sen kuuntelu, selittäminen jollekin toiselle, tehtävien tekeminen ja tarkistus, opetusluennot, KurssiNetin kysymysten ja vastausten lukeminen, omien kysymysten kysyminen, glossaus (= tekstin viereen avainsanoja/pointti lyhyesti), muistiinpanot…

 

  • Yksi suuri kysymys hakijoiden keskuudessa on ollut, että miten kirjoja tulisi lukea toisiinsa nähden. Yksi kerrallaan, kaikkia samaan aikaan vai niin, että on vuorollaan yksi “pääkirja”, johon keskittyy eniten? Itse koin kaikista siedettävimmäksi lukea kaikkia kirjoja samaan aikaan, sillä oli helpotus pystyä vaihtamaan kirjaa, kun alkoi tulla tietty kirja liikaa korvista ulos. Pyrin lukemaan suht tasaisesti kaikkia, mutta nyt kun jälkeenpäin mietin, niin kyllähän siellä oli paljon ajanjaksoja, kun keskityin eniten johonkin tiettyyn. Ilmeisesti siis käytin tällaista pääkirja-systeemiä puolivahingossa.

 

  • Uskalla tehdä asiat omalla tyylillä. Esim. itse aloitin heti ensimmäisellä lukukerralla alleviivaamaan lyijykynällä, luin todella paljon hitaampaa tahtia kuin suurin osa muista enkä mennyt valmennuskurssin loppukokeeseen (Aika oli tiukilla ja koin hyötyväni enemmän sen laittamisesta opiskeluun. Huom. pääsykoetilanne oli minulle tuttu edelliseltä keväältä). Sillä ei ole väliä, mitä muut tekevät, jos oma tapasi toimii sinulle. Toisaalta uskalla rohkeasti myös vaihtaa toimintatapaasi, jos tuntuu, että nyt ei toimi.

 

  • Riippumatta siitä, onko sinulla jo kaikki asiat tiptop-valmiina vai kasapäin hommia vielä hoidettavana, muista rentoutua ja nauttia vielä vapaa-ajasta!

 

Isot tsempit teille kaikille tähän kevääseen ja toivottavasti nähdään syksyllä Pykälässä! 🙂

 

 

Jenni Virtamo

© 2024 Pykälän valmennuskurssit
webDesign: Mekanismi »