Moikka! Olen Maija ja olen ensimmäisen vuoden oikkari Helsingistä. Toimin tänä vuonna valmennuskurssi tutorina, mikä tuntuu aika hassulta, sillä olin viime vuonna kurssilla hakijan roolissa. Tässä blogitekstissä haluaisin kertoa siitä, mikä on omasta mielestäni fiksua ajankäyttöä lukuaikana. Jo näin alussa; isot tsempit kaikille lukukevääseen!

Ajankäyttö opiskelussa

Jotta saisi kuukauden lukuajasta mahdollisimman paljon irti, täytyy tietää mihin asioihin käyttää aikaa opiskelussa. Luku-urakassa jokaisella päivällä on merkitystä, joten olisi tärkeää jo ennen materiaalien julkaisua tietää, mitkä lukutekniikat sopivat itselle ja mitkä eivät. Lukemisessa kannattaa myös jättää varsinkin alkuun muistiinpanojen tekeminen kokonaan pois ja keskittyä vain lukemiseen ja asioiden opetteluun ulkoa. Itse tein muistiinpanoja vihkoon vasta viimeisellä viikolla kerratessa, muuten olin vain lukenut ja alleviivannut sekä tehnyt joitakin merkintöjä kirjoihin. Ajankäyttöä helpottaa myös jonkin näköinen lukusuunnitelma. Lukusuunnitelmassa voi olla merkittynä esimerkiksi joka päivän tai sitten joka viikon tavoitteet. Ei ole vakavaa, jos lukusuunnitelmassa ei joka päivä pysy, mutta se helpottaa prosessia, kun ei tarvitse joka aamu miettiä, mistä aloittaisi.

Päivätasolla koen, että parhaaseen tulokseen pääsee, kun suosii laatua määrän sijasta. Itse pyrin lukemaan noin 6h päivässä, mutta jos tuntui siltä, ettei silmät pysyneet auki tai aivot eivät pystyneet ymmärtämään niin lopetin aiemmin. Jos pänttää silloin, kun tuntuu, ettei mikään tartu päähän niin tulee vain paha mieli eikä oikeasti opi mitään. Eikä kannata säikähtää, jos tulee useampikin huono lukupäivä, sillä niitä sattuu jokaiselle ja suosittelisin niinä päivinä lepäämään lukemisen sijasta. Tällöin seuraava päivä on todennäköisimmin parempi. On myös todella tärkeää pitää paljon taukoja. Itse pidin 10-15 minuutin tauon noin tunnin välein ja sitten yhden pidemmän lounastauon. Kannattaa siis muistaa, että taukojen ja ehkä jopa muutaman vapaapäivänkin pitämisessä ei ole mitään pahaa, vaan todennäköisesti ne vain tehostavat oppimistasi.

Vapaa-ajan käyttö

Pääsykokeeseen lukeminen kestää noin kuukauden, joka on todella pitkä aika pitää hyvä fiilis, motivaatio ja keskittyminen yllä. Tämän takia on mielestäni tärkeää panostaa myös vapaa-aikaan ja siihen, että saa tarpeeksi usein rentouduttua. Ainakin itselläni aivot toimivat paljon paremmin, kun pääsi välillä nollaamaan perheen tai ystävien kanssa. Lukuaikana ei kannata joka päivä tietenkään sopia itselleen menoa, mutta itse tein matalan kynnyksen juttuja joka päivä, kuten vietin aikaa poikaystäväni kanssa, kävin urheilemassa tai katsoin sarjoja. Oma balanssi löytyy kuitenkin varmasti luku-urakan edetessä, mutta suosittelen näkemään ystäviä esimerkiksi kerran viikossa, jos suinkin jaksaa.

Töihin vai ei?

Viimeisenä haluaisin ottaa kantaa siihen, onko fiksua ajankäyttöä käydä töissä luku-urakan aikana. Itse olin töissä noin 10h/vko eli 1-2 vuoro viikossa koko luku-urakan ajan. Itse koin työnteon hyväksi vastapainoksi lukemiselle, sillä töissä en ajatellut lukemista juurikaan ja sain nollattua stressin ja ajatukset. Vaikka hyödyinkin työnteosta kannattaa kuitenkin laskea tunnit minimiin, jos vain mahdollista etenkin, jos työ on erityisen stressaavaa tai haastavaa.

Lopuksi

Tekstini tarkoituksena oli hieman rikkoa stereotypiaa siitä, että jos haluaa päästä oikikseen täytyy päntätä 24h vuorokaudesta. Pääsykokeeseen tulee opetella todella iso määrä tietoa lyhyessä ajassa, eikä siitä tule mitään, jos kärsii univajeesta tai ei ole kertaakaan rentoutunut.

Isot tsempit kaikille

Maija

© 2024 Pykälän valmennuskurssit
webDesign: Mekanismi »